Rugklachten kunnen veroorzaakt worden door artrose, spierspanning, een verkeerde beweging, een verkeerde houding, te weinig beweging, moeheid en spierzwakte. Fysiotherapie kan deze klachten aanpakken.

Maar wat is nu een hernia?

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels, van boven naar beneden onderverdeeld in 7 nekwervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels, en daaronder het heiligbeen. Tussen iedere twee wervels zit steeds een tussenwervelschijf, en ook tussen de onderste wervel en het heiligbeen bevindt zich een tussenwervelschijf. Deze schijven zijn als schokdempers voor de rug. De tussenwervelschijf heeft in het midden een elastische kern, met daaromheen een stugge ring. Door de elastische kern kunt u goed alle kanten op bewegen met uw rug, maar als er een scheurtje ontstaat in de buitenste ring, kan de inhoud van de tussenwervelschijf gaan uitstulpen. Dat heet een hernia. Een hernia komt meestal voor bij de tussenwervelschijven tussen de 4e en de 5e lendenwervel en tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen.

Binnen in de wervelkolom ligt het ruggenmerg, de snelweg voor zenuwen die uit de hersenen komen en naar de rest van het lichaam lopen, en vice versa. Wanneer de zenuwen naar een gebied in het lichaam moeten, komen ze tussen de wervels door naar buiten en vervolgen ze hun weg. De zenuwen die in de onderrug het ruggenmerg uit treden (de afslag nemen) gaan naar het been. Ze verzorgen de beenspieren en zorgen ook voor het gevoel in het been. In het geval van een hernia kan de zenuw naar het been bekneld raken. Dat kan gebeuren als de uitstulping van de tussenwervelschijf zich vlak bij de zenuw bevindt, want de hernia geeft dan druk op de zenuw. Deze druk kan uitstralende pijn geven in het been, of een dof gevoel veroorzaken. Ook kan het de kracht van de beenspieren verminderen.

Fysiotherapie bij herniaklachten:

U kunt aan een hernia geopereerd worden als u ernstige pijn heeft, maar vooral ook als u in uw dagelijks leven ernstig wordt belemmerd in uw functioneren.

In Nederland krijgen ieder jaar tussen de 60.000 en 75.000 mensen voor het eerst last van een hernia, met uitstralende pijn in het been. Bij de meeste mensen worden de klachten vanzelf minder, maar ongeveer 11.000 mensen worden geopereerd.

Bij een hernia wordt u  behandeld door de fysiotherapeut. Tijdens deze behandeling is er aandacht voor onder andere het kunnen draaien in bed, uit bed kunnen komen, lopen, traplopen, zitten, een voorbereiding op het weer naar huis gaan en informatie over het te verwachten normale herstel. Daarnaast krijgt u adviezen over wat u wel en niet met uw rug mag doen.

Oefentherapie.

De therapie wordt afgestemd op uw persoonlijke situatie. Tijdens het intakegesprek vraagt de therapeut bijvoorbeeld naar pijnklachten en belemmeringen bij dagelijkse activiteiten. Hij of zij beoordeelt uw lichamelijke conditie en zal een aantal tests uitvoeren, waaronder het meten van spierkracht.

De behandeling bestaat uit oefeningen en uit adviezen en instructies over hoe u moet bewegen tijdens uw dagelijkse bezigheden. Tot de oefeningen behoren rekoefeningen, ontspanningsoefeningen en oefeningen om spierkracht, coordinatie en stabiliteit te verbeteren. De therapeut bepaalt aan de hand van uw persoonlijke situatie en uw vragen hoe de behandeling er precies uit zal zien. U krijgt ook een oefenschema mee voor thuis.

Het doel van de behandeling is dat u zich thuis kunt redden. Daarnaast wordt u voorbereid op het weer oppakken van alle activiteiten die u gewend was te doen, zoals werk, het huishouden of sport.

In het algemeen wordt u een of twee keer per week behandeld. Behandeling vindt plaats in de praktijk, of, als u daar niet naartoe kunt komen, bij u thuis.