We mogen binnenkort weer naar de sportschool!

 

Yay! De sportscholen gaan 1 juli weer open. Over precies 4 weken is het zover. Misschien ben je al begonnen met buiten-trainen bij je sportschool. Maar voor de meeste van ons geldt dat we weinig tot niets hebben kunnen doen aan onze sport en fitheid, als je niet toevallig een hometrainer of loopband thuis hebt staan.

Het gevolg hiervan is we ons minder fit en lenig voelen. En mogelijk heb je wat meer gewicht als gevolg van de inactiviteit. We willen je  daarom in deze blog wat tips geven voor het optimaal terugkeren naar de sportschool zonder onnodige blessures.

 

Detrainen: ´Use it or loose it´

Zelfs na een vakantieperiode van 1 maand merk je al dat het wat meer moeite kost als je weer begint met sporten. De afname van uithoudingsvermogen en krachtverlies begint ongeveer vanaf 3 weken niet sporten. Dit verschijnsel wordt ook wel ´de-trainen´ genoemd: het geheel of gedeeltelijk verloren gaan van de fysieke vorm als gevolg van onvoldoende of geen trainingsprikkels. Nu hebben we echter fors langer niet gesport dan 4 weken, voor de meeste mensen geldt dat we op 1 juli zo´n 3,5 maand niet hebben gesport. Reden genoeg om je zorgvuldig voor te bereiden op het oppikken van je sport.

 

Muscle memory – ‘Use it or loose it until you use it again.’

Gelukkig bestaat er ook het principe van muscle memory en is het bekend dat na een periode van niet trainen, je vrij snel weer op je oude niveau komt, zodra je weer begint met trainen. Hoe langer je hebt getraind voor je stopte, des te trager het verval en hoe sneller je je oude vorm weer oppakt.

.Dit zijn onze tips voor een optimale return naar de sportschool:

  • Rustig opbouwen. Ga enkele trainingsblokken terug in je trainingsschema en doe de eerste week 50- 75 % van dat trainingsblok, de tweede week 100 %. Het is slim om in enkele weken je schema weer rustig op te bouwen naar waar je bent gestopt.
  • Stretchen. Begin in deze maand voorafgaand aan de opening van de sportschool met sportspecifiek rekken en strekken: De rekoefeningen die je normaal misschien alleen voor en na je sport deed kun je nu dagelijks gaan doen. Zo maak je je spieren alvast soepel en optimaal voorbereid op het sporten vanaf 1 juli.
  • Core en Floor. Core training is de basis van alle sporten. De core is de verzamelnaam voor de groep van buik- en rug spieren als ook de bekkenbodemspieren en het middenrif. Deze groep spieren vormen als het ware een spiercorset rond je onderrug en buik. Het is raadzaam om de Core spieren te trainen voordat je je weer op je oude sport stort. De corespieren beschermen je onderrug, bekken en heupen tijdens activiteiten en zijn nauwelijks actief tijdens het zitten en liggen. Dit geldt zeker als je in het verleden wel eens rugklachten hebt gehad.

Als je tijdens of net vòòr de Corona lock down zijn bevallen geldt dat je geen begeleiding hebt gehad in het hertrainen van de bekkenbodemspieren en de Core. We raden je aan om specifieke postpartum oefeningen te doen om zo op te bouwen naar de sport die je voorheen deed.

Voor advies of een persoonlijk trainingsprogramma of postpartum training neem contact op met onze fysiotherapeuten. We begeleiden je met de ondersteuning van een digitaal oefenprogramma.

Geef een reactie